Het verhaal van Kristina

red quotes

Wat ik van mijn werk vind? Gewoon fantastisch!

Ik kom 3 dagen per week naar het naaiatelier van het Collectief in Leuven. Hier maken we spullen voor People Made. We werken op ons eigen tempo. En iedereen heeft z'n taak. Herman knipt de stoffen. Ik ben naaister van opleiding, dus ik zit aan de naaimachine met Tom, Chris en Hilde. En Greet strijkt de afgewerkte producten. We hebben al van alles gemaakt: feestelijke vlaggenlijnen, kersenpitkussentjes, geschenkmanden en fietsmoffen – wanten die je met riempjes vast kan maken aan je stuur. Zo heb je altijd lekker warme handen.

We werken veel met overschotten. Greet – de coördinator van People Made – rijdt geregeld langs een meubelfabrikant om restjes stof op te halen. Dan komt ze terug met een auto vol mooi textiel dat anders bij het afval belandt. Soms lanceren we ook een oproep op Facebook − voor de kerstperiode hebben we bijvoorbeeld rode en groene stof nodig. Dan krijgen we altijd verrassend veel schenkingen: lappen stof die mensen thuis hebben liggen, maar ook voorraden van handelaars.

Voor kersenpitkussentjes of dekentjes kopen we wel nieuw materiaal. Daarvoor gebruiken we liever geen tweedehands. En we krijgen ook veel banners van de stad en de provincie: zeilen die gebruikt zijn om evenementen als Het Groot Verlof of Hapje-Tapje aan te kondigen. Andere ateliers van People Made maken daar laptopzakken of shoppingtassen van. 

We werken met People Made vooral in opdracht van bedrijven, steden en de provincie. Maar we verkopen onze producten ook aan iedereen die dat wil: online, en op de jaarlijkse kerstmarkt van de Abdij van Park. Ik ga altijd helpen. Sommige dingen vliegen dan de deur uit. Onze toilettassen bijvoorbeeld, en daar werken we lang aan! Ze bestaan uit verschillende onderdelen, en het is niet gemakkelijk om de randjes mooi af te werken. Ik vind het heerlijk om klanten te ontvangen en de reactie op hun gezicht te zien als ze onze spullen ontdekken. Ja, dan ben ik wel trots.

Bron: stadsmagazine LVN (dec 2023)

Kristina Goetschalckx

medewerkster Collectief

finger print